Киселото мляко понижава кръвното налягане

Това сочат резултатите от изследване на учени от Грифит

Богатият на пробиотици йогурт може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, сочат резултатите от изследване на учени от университета Грифит в Куинсланд, Австралия, цитирани от ЮПИ, пише БТА.
Пробиотиците - полезни бактериални щамове, които допринасят за доброто функциониране на червата в човешкия организъм, се срещат в йогурта и ферментирали храни. Смята се, че са свързани с благотворен ефект за здравето.
Макар подобни твърдения да се нуждаят от научно потвърждение, авторите на изследването настояват, че благотворният ефект от пробиотиците върху кръвното налягане е реален.
"Анализът на резултатите от малък брой проучвания навежда на мисълта, че редовното приемане на пробиотици може да е част от здравословен начин на живот, който цели да се понижи кръвното  налягане, както и да се поддържат здравословните му нива - заяви
ръководителката на изследването Цзин Сун. - Става въпрос за пробиотиците в йогурта, подквасеното мляко и сиренето, както и за добавките пробиотици."
Макар изследването да не фокусира вниманието върху ефекта от приемането на пробиотици, Сун и колегите й уверяват, че предишни проучвания са установили, че пробиотиците допринасят за контрола на кръвното налягане, като понижават лошия холестерол в кръвта, предотвратявайки образуването на плаки, и като регулират нивата на кръвната захар.

Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension.