Най-голямата дъщеря на Пикасо дари рисунка и бележник със скици на музея "Пикасо" в Париж

Музеят притежава 5000 творби на художника

При откриването си на 25 октомври, след ремонт, продължил пет години, музеят "Пикасо" в Париж ще придобие още две творби на маестрото, съобщават "Фигаро" и "Либерасион".
Рисунка и бележник със скици на художника ще бъдат дарени от най-голямата му дъщеря Мая Видмайер-Пикасо по случай откриването на музея, се посочва в комюнике на нейния адвокат, информира БТА.
Рисунката от 1908 изобразява женско лице от кубистичния  период на испанския маестро. На гърба е изрисувана долната част от лицето на Гийом Аполинер, която всъщност представлява половината от творба, чиято друга половина вече принадлежи на музея. Бележникът със скици съдържа 38 рисунки с молив, етюди на голо тяло, реализирани през април 1960.
По този начин Мая Видмайер-Пикасо иска да "подчертае подкрепата си към екипите, които ще допринесат за скорошното откриване на музея "Пикасо".
Затворен от пет години за ремонт и разширяване, той трябва отново да отвори врати на 25 октомври след неколкократно отлагане на датата и продължителни месеци на криза, в които ремонтните работи бяха спрени.
Музеят, чиято сграда се намира в парижкия квартал "Маре", притежава 5000 творби на Пикасо. Разширяването ще позволи музейната площ да нарасне на 3800 квадратни метра, срещу 1600 при отварянето на музея през 1985 година.