Израел и "Хамас" прекратяват огъня за 12 часа

Крехкото временно примирие ще позволи на хората в Газа да се снабдят с вода и храна, а на болниците - да си набавят лекарства

Считано от 8:00 часа тази сутрин е в сила временното примирие между Израел и палестинското ислямистко движение Хамас в Ивицата Газа. Огънят е прекратен за 12 часа, а спасителните служби, които разчистват поразените от снаряди сгради, продължават да изравят изпод руините тела на загинали при военната операция. По данни на АФП от спирането на огъня са извадени труповете на 76 палестинци, като се очаква техният брой да се повиши.

18-членно палестинско семейство беше убито в дома си при израелски танков обстрел, непосредствено преди влизане в сила на примирието. С това броят на убитите палестинци от началото на израелската военна операция на 8 юли става 881 души, съобщава БНР.

Двама израелски войници загинаха снощи в престрелка с въоръжени бойци в Газа. От началото на операция "Защитно острие" загубите на израелската армия възлизат на 37 души.

12-те часа мир, договорени от американския държавен секретар Джон Кери, ще позволят на населението на град Газа да се снабди с вода и храна, ана болниците да си набавят лекарства.

Това е едно наистина крехко примирие, защото говорител на израелската армията, обявявайки спирането на огъня, подчерта две точки: Първо, че цивилните от Газа, от които армията е поискала да напуснат домовете си, не трябва да се завръщат там и второ, че армията "ще отговори" в случай на нападение срещу нейни военни или цивилни.

Израелската армия смята също да продължи оперативната си дейност за откриване и разрушаване на тунелите, които тръгват от Газа.

Преди да приеме това хуманитарно спиране на огъня, израелският кабинет за сигурност отхвърли американското предложение за по-дълго примирие. Но дипломатическите усилия за договаряне на трайно споразумение в Газа продължават в Париж, където на обед започва международна среща, в която ще участват американският държавен секретар и външните министри на Франция, Великобритания, Германия и Италия, но също и на Турция и Катар - две страни близки до ислямисткото движение Хамас.