Бум на жени с рискови бременности

Парите

26-07-2014, 11:18

Снимка:

monitor.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Всяка 3-та не е стъпвала при доктор, преди да роди

Бум на рискови бременности отчитат болниците, в които се раждат все повече недоносени и болни бебетата, а майките им имат следродилни проблеми. Увеличението е заради калпавите и недостатъчни като брой и вид прегледи в доболничната помощ преди раждането. Това съобщи д-р Виолета Григорова.
Наблюденията в женските центрове са на ниско ниво, затова при нас непрекъснато идват жени в тежко състояние и с рискова бременност, потвърди и проф. д-р Стоимен Иванов -  завеждащ на клиниката “Майчин риск” в Университетската АГ болница  „Майчин дом” в София. Перинаталната детска смъртност и мъртворажданията са последици именно от некачественото наблюдение
подчерта водещият специалист. Той посочи, че на такъв риск са подложени особено силно бъдещите майки, страдащи от хипертония, сърдечносъдови заболявания и диабет. По думите му лекарите в университетската, както и в останалите АГ болници установявали тези заболявания твърде късно, когато вече са дали отражение върху плода, защото не са диагностицирани от колегите им в доболничната помощ.
Всяка 3-та бременна не е стъпвала на консултация при АГ специалист, защото не е осигурена, а всяка 4-та е с рискова бременност от постъпващите за раждане в болница, съобщи още доц. Виолета Григорова. Другата причина за бума на жени с рискови бременности както за самите тях, така и за бебета им е фактът, че безплатните прегледи на бъдещите майки по линия на здравната каса са крайно недостатъчни.
Оказва се, че за да бъде изрядна към своето и на бъдещото си дете здраве, една жена трябва
да се бръкне с минимум 2 бона за прегледи и изследвания при лекари, преди да влезе в болница за самото раждане.
Касата поема 2 прегледа при акушер-гинеколог и един общ безплатен скрининг. Всички останали проследявания при лекар се заплащат от пациентката според тарифата на съответния частен акушер-гинеколог. Отделно от това жената брои 80 лв. за пренатална диагностика на плода, по която се определя дали детето няма да се роди с някакво генетично увреждане. Всич-ки кръвни тестове и последващи изследвания са също за нейна сметка.
По мнението на доц. Григорова без тези структури, които бяха закрити през 1999 г., бумът на рисковите бременности, детската смъртност и ражданията на деца с увреждания ще се увеличава главоломно./Монитор