ЕС наложи нови санкции срещу Русия, публикува обновен "черен списък"

Рестриктивните мерки са насочени към активите на ръководители на руски спецслужби

След дни на обсъждане от ЕС наложиха нови санкции срещу Русия. Това става ясно от публикация в Държавния вестник на Общността.

Рестриктивните мерки са насочени към активите на  ръководители на руски спецслужби. Мярката е заради тяхната роля за ескалацията на насилието в Източна Украйна. Ройтерс уточнява, че санкциите са насочени срещу ръководителите на руската Федерална служба за сигурност, руското външно разузнаване, руският Съвет за сигурност и президентът на Чечня -  Александър Бортников,  Михаил Фрадков, Николай Патрушев и Рамзан Кадиров.

В новия списък влизат 15 високопоставени руснаци и 18 руски компании.

Съветът на ЕС прие законодателно предложение за разширяване на правните критерии за включване в списъците за санкции, отнасящи се за забрана за влизане в ЕС и замразяване на активи в ЕС, съобщава "Интерфакс".

В списъците със санкции във връзка украинската криза вече могат да бъдат включени лица, отговорни, активно подкрепящи или извършващи действия, които накърняват или застрашават териториалната цялост и  суверенитета на Украйна, или пречат на работата на международните организации в Украйна.

Санкциите могат да се прилагат и към юридически лица, организации или структури, които подпомагат материално или финансово действия, които подкопават или заплашват да подкопаят териториалната цялост и независимостта на Украйна, уточнява РИА Новости.