Росен Плевнелиев: Правителството се самосвали

Аз бях първият политик, който отговори на въпроса „Кой“

"Аз бях първият политик, който отговори на въпроса „Кой“ – когато снех доверието си от трима политици веднага след номинирането на Делян Пеевски като шеф на ДАНС", обяви президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама“ по БНТ

"Последва тежка атака към президентството. Но не това е важното. Проблемът е, че се роди контракултурата: на протести – контрапротести, на студентите – контрастуденти...", добави държавният глава.

„Суверенът на последните евроизбори, гражданското общество свали Орешарски от власт. А и правителството се самосвали. Ще ви кажа като строител – няма къща без здрави фундаменти. А кабинетът ги нямаше“, категоричен бе той.

"Нито един от големите проблеми пред нацията не е решен. А те са много ясни – безработица, доходи, пенсии, демография, енергетика. По тези теми е крайно време, всички ние, политическите лидери, да обърнем дневния ред, а именно този на хората и този да решаваме", добави държавният глава.

Той отклони директния въпрос на водещия Бойко Василев кой ще бъде служебният премиер: "Заповядайте на 5 август в президентството, за да научите името му."

„Дойде моментът за институциите в България заедно да работят и да докажат, че на тях може да се разчита. Българската държава е такава, каквато народът сам си я е подредил, така, както всеки сам подрежда собствената си къща и тя показва неговото отношение”, каза още държавният глава.

„Именно и по казуса КТБ, именно и по казуса каква ще бъде изборната кампания в следващите месеци, какво ще направим в следващото 43-то Народно събрание ще си проличи дали тази къщичка има добри стопани”, каза още Плевнелиев. Във връзка с разногласията между него и вицепрезидента Маргарита Попова държавният глава заяви, че това е част от работната атмосфера и каза, че вярва, че от президентството няма да дойде сигнал на контракултура.

„От президентството ще дойде сигнал, че знаем какво правим, че спазваме Конституцията и преди всичко сме открити към гражданите”, каза още Росен Плевнелиев. Той изтъкна, че фактът, че в рамките на един ден е била гласувана оставката на кабинетът и е бил връчен и върнат мандат за съставяне на ново правителство, което показва прозрачност, ефективност и прогнозируемост в действията. „Такъв трябва да бъде вицепрезидентът, такъв трябва да е и президентът – нацията трябва да може да разчита на тях”, заяви Росен Плевнелиев.