Още арести на полицаи в Турция

Съд в Истанбул нареди осем полицаи да бъдат задържани в ареста до евентуален съдебен процес срещу тях по обвинения за шпиониране на премиера Реджеп Тайип Ердоган и негови приближени, предаде Ройтерс, като се позова на турските медии.

Над сто полицаи бяха арестувани в рамките на разследване на незаконни подслушвания и шпионаж, за които са обвинявани членове на "паралелна структура" в турската полиция.

Вълната от арести три седмици преди първия тур на президентските избори се вписва в рамките на мащабната чистка в средите на полицията и съдебната система, предприета от управляващите в края на юни срещу движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в изгнание в САЩ.

Ердоган обвинява движението на бившия си съюзник Гюлен, че е манипулирало разследването за корупция в рамките на заговор, целящ да дестабилизира правителството.

Държавната телевизия ТРТ съобщи, че съдът в Истанбул е наредил осем от арестуваните вчера няколко десетки полицаи да бъдат задържани в ареста, а други шест да бъдат освободени.

Осем полицаи бяха освободени по-рано, а за останалите още няма съдебно решение.

Роднини на полицаите се събраха пред съда в центъра на Истанбул, за да приветстват освободените и да протестират срещу задържането на останалите по-малко от месец преди президентските избори.