Задържаха американски кореспондент и двама фотографи в Иран

Британски репортер в Украйна е в неизвестност

Иранските власти потвърдиха, че са задържали кореспондента на американския вестник „Вашингтон пост“ в Иран Джейсън Резаян и съпругата му, която е иранка и също е журналист. Това съобщи АФП, цитирайки официалната иранска агенция ИРНА.

Според висш представител на иранската съдебна власт срещу двамата се води разследване и повече информация ще може да бъде дадена след приключване на техническите проверки и разпитите. Той заяви, че силите за сигурност на Иран наблюдават цялата страна и следят „действията на враговете“.

Вчера „Вашингтон пост“ съобщи, че разполага с информация от сигурен източник, че Резаян, съпругата му Йеганех и двама фотографи са били арестувани в сряда вечерта.

38-годишният Резаян е от американско-ирански произход и има американско и иранско гражданство, но Техеран не признава двойното гражданство. Съпругата му, която работи като кореспондент на списание „Нешънъл“, издавано в Обединените арабски емирства, е с иранско гражданство и е подала молба за постоянно пребиваване в САЩ. Резаян е кореспондент на „Вашингтон пост“ в Техеран от 2012 г.

Държавният департамент на САЩ работи по случая с ареста на „трима американски граждани“ в Иран, но не дава подробности. САЩ и Иран прекъснаха дипломатическите си отношения след Ислямската революция през 1979 г. и двустранните им отношения са много обтегнати, припомня АФП.

Междувременно близката до Кремъл руска телевизия „Ръша тудей“ съобщи, че  британският журналист Греъм Филипс, работил за медията, е бил отвлечен от украински въоръжени части.

Филипс, сътрудник на хонорар на „Ръша тудей“, вероятно е бил бит и откаран в Киев или в Западна Украйна, съобщи медията, позовавайки се на оператора на информационната агенция с централа в Абхазия Анна нюз Вадим Аксьонов, който бил задържан заедно с Филипс, но през нощта бил освободен.

Аксьонов разказвал, че е бил бит от похитителите си и е чул Филипс да крещи, затова предполага, че и той е бил бит. Операторът на Анна нюз бил задържан от украински въоръжени части заедно с британския журналист във вторник, докато правели репортаж за сблъсъците на летището в Донецк. През изминалата нощ Аксьонов бил оставен от похитителите си на контролен пункт. Казва, че дочул, че Филипс щял да бъде откаран в Западна Украйна или в Киев.

Украинските служби за сигурност съобщиха в сряда, че нямат информация къде се намира британският журналист.

Американската телевизия Си Ен Ен, чийто украински фотограф Антон Скиба също беше отвлечен преди два дни и пак в Донецк, поиска той да бъде освободен. Според Си Ен Ен Скиба е бил похитен от проруски сепаратисти, които го обвинили, че е „украински агент“.

Международната организация „Репортери без граници“ обяви вчера, че в Източна Украйна отново са зачестили произволните задържания и изчезвания на журналисти и призова двете страни в конфликта да не пречат на медиите да си вършат работата, пише vesti.bg.