Откриха масов гроб в Славянск

На находката са попаднали украинските власти

Украинските власти са открили първия масов гроб в град Славянск, който доскоро беше бастион на проруски сепаратисти. В гроба има вероятно около 20 тела, от които поне четири са на цивилни граждани, предаде БТА.

"Знаем, че има и други масови гробове като този, но не знаем къде са. Това е първият, който откриваме", обясни Антон Герашченко, съветник на украинският вътрешния министър.

Според Герашченко четирите намерени тела на цивилни са на местни протестанти, измъчвани от бунтовниците, отвлечени на 8 юни на излизане от неделната служба в църквата си и вероятно убити същата нощ.

Властите в Киев, които в началото на месеца отново установиха контрол над града, разследват случаите на изчезнали жители на Славянск.

Според Върховния комисариат за правата на човека на ООН в украинските селища под контрола на проруските бунтовници са изчезнали десетки души.

Междувременно авторитетна международна правозащитна организация констатира, че Украйна нарушава международното право и извършва военни престъпления.

"Хюман райтс уоч" твърди, че украинската армия и доброволческите формирования, поддържащи правителството, са използвали ракетите "Град" срещу населени пунктове, което е нарушение на международното право и може да бъде приравнено към военно престъпление.

В съобщението си на сайта организацията твърди, че в периода 12-21 юли "Град" са били използвани най-малко 4 пъти срещу контролираните от опълченците територии. Загинали са най-малко 16 жители, а десетки са пострадали.

Правозащитниците напомнят, че "Град" е неизбирателно поразяващо оръжие и използването му в жилищни райони води до големи жертви.

Организацията призовава украинските правителствени сили да спрат използването на такива ракети в населени зони.

Тя настоява също опълченците да не разполагат свои въоръжения в населени места, за да минимизират рисковете от атаки срещу такива места.