Три дни гладуване подобряват имунната система

Според учени от САЩ гладуването „превключва регенеративния бутон” на тялото и кара стволовите клетки да започнат да произвеждат чисто нови бели кръвни телца, пише сп. „Обекти“.

Тридневният пост може да регенерира цялата имунна система, дори и при възрастни хора, откриха изследователите в проучване, което много наблюдатели описаха като „изключителен пробив в науката”.
Въпреки че диетите с гладуване са критикувани от специалистите по храненето заради потенциала си да увредят здравето, проучването на Университета в Южна Калифорния, САЩ, предполага, че преминаването на тялото в режим на глад принуждава важните стволови клетки, отговарящи за регенерацията на различни типове клетки и тъкани, да започнат да произвеждат бели кръвни телца. Те на свой ред започват да се борят с инфекциите. Процесът дава нови сили на цялата имунна система.
Според авторите на проучването то е особено важно за хората, страдащи от увреждания на имунната система, като например пациенти с онкозаболявания, които са на химиотерапия.
Новото откритие може да доведе и до терапии, които да помогнат на възрастни хора, чиято имунна система губи ефективността си с остаряването и за тях става по-трудно да се справят дори с обикновени заболявания.