Близки до президента ще крепят кораба "България"

"Файненшъл таймс” събира коментари за задачите на служебния кабинет

Българският парламент одобри оставката на премиера Пламен Орешарски и правителството му след 14-месечно бурно управление, проправяйки път към предсрочни избори през октомври, пише британският в. "Файненшъл таймс”. Предстои президентът Росен Плевнелиев да назначи в началото на следващия месец служебно правителство, което да управлява страната до изборите на 5 октомври. Вестникът събира коментари за задачите, които предстоят пред временния кабинет.

През лятото ще настъпи преструктуриране на политическото пространство. Има вероятностдесноцентристите да излязат с мнозинство от изборите, казва анализаторът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов, цитиран от вестника. Няма очаквания временното правителство да се заеме със задълбочаващите се проблеми с Корпоративна търговска банка, след като миналата седмица парламентът отхвърли законопроект, предлагащ държавен спасителен план, който би коствал на данъкоплатците 1 милиард евро, отбелязва той.

Обруленото и недолюбвано българско правителство подаде официално оставка с репутация, разклатена от политиката му, от съмненията за връзки със сенчестия бизнес, а съвсем наскоро и от банковата криза, отбелязва в друга статия вестникът. При задаващите се предсрочни избори, служебното правителство ще се стреми да закрепи кораба и да поправи отношенията с Европейския съюз. Очаква се изборите да доведат на власт дясната по име опозиция с надежда тя да възприеме по-реформистки и западно ориентиран подход.

"Файненшъл таймс" цитира политолога Владимир Шопов, който очаква служебният кабинет да бъде съставен до голяма степен от близки до президента Росен Плевнелиев хора и от обществени фигури, известни с проевропейските си и проатлантически възгледи.

Кабинетът ще има много различни мнения и разбирания от тези на досегашното, а по отношение на политиката, то ще бъде необичайно служебно правителство, тъй като ще трябва да се заеме с множество спешни политически проблеми, които изискват незабавно внимание, подчерта политологът.

Всекидневникът цитира и по-скептична позиция, на Цветослав Цачев от "Елана трейдинг", според когото служебният кабинет само ще запази настоящото статукво, което представлява наследството на бившето правителство и последния парламент - липса на реформи в енергийния сектор и пенсионната система, корупция и изключително зле функционираща държавна администрация.