Доверието към политиците ерозира

Парламентът да вземе решение служебното правителство да води преговори, за да тегли заеми

„Оставяме втора, извънредно трудна политическа година. Тежкото противопоставяне доведе до ерозиране на доверието към политиците и институциите. Това засили усещането за задълбочаване на институционалната криза”. Това каза от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев.

По думите му трябва да постигнем повече икономическа, финансова, но преди всичко институционална стабилност.

Държавният глава отбеляза, че политическите кризи са част от демократичната държава. „Едва ли има някой, който да се съмнява, че правните норми са много важна част от този процес, но не единствена”, допълни той.

Сблъсъка на идеи Плевнелиев определи като „неразривна част от механизма, по който действа парламентарната държава”.

Най-важното според него са реалните проблеми на хората – доходи, пенсии, здравеопазване.

Три правителства се сменят в рамките на половин година вече втора поредна година. Това е белег на все по-трайна нестабилност, по думите на държавния глава.

 

От днес до 6 август институциите трябва да продължават да изпълняват съвестно и отговорно своите задължения. Имаме още какво да свършим, убеден е той.

„Това не са неща, важни само за поредното служебно правителство, а важни за държавата и нацията. Актуализацията на бюджета на държавата и на НЗОК, както е предложено от правителството, е сред най-важните задачи, които Народното събрание може да реши през следващите дни”, подчерта държавният глава. „Тази актуализация е наложителна, за да позволи на всички институции, на болниците, на общините, на всеки един гражданин да не понесат допълнителни негативи от политическата нестабилност в страната”, посочи Плевнелиев.

„Началото поставихме с договорените на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни в пълен консенсус решения. Последваха поредица от конфронтации. Договорихме дата за избори, около която всички се обединиха. Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена договорената дата за избори – 5 октомври, а на 6 август да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и да бъде назначено служебно правителство”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

 

Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата в КТБ. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение към Народното събрание. „Ако ги превърнем в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на Държавна сигурност досега, ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие истината за нерегламентирана връзка на политици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален аспект. Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход ще продължи”, подчерта държавният глава.

„БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпечения по тях кредит по кредит чрез български и международни одитори, да се оцени дали има и колко е голяма дупката в тази банка”, посочи Плевнелиев.