Премиерът на Украйна подаде оставка

Подавам оставка заради разпада на коалицията и блокирането на правителствените инициативи, заяви Яценюк

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че подава оставка, предаде РИА Новости. Яценюк, който бе назначен на поста през февруари 2014 година подаде оставка във връзка с разпада на коалиция „Европейски избор“ във Върховната Рада.
„Ако няма нова коалиция, а действаща коалиция в парламентарно-президентската република се разпадне, правителството и министър- председателят са длъжни да подадат оставка“, обясни Яценюк.

Подавам оставка заради разпада на коалицията и блокирането на правителствените инициативи, посочи Яценюк.

Той определи като недопустимо парламентът да не подкрепя законопроекти, насочени към социалното подпомагане на украинската армия, милицията и учителите, както и да отказва да подкрепи законопроекта, разрешаващ на кабинета да отдаде до 49% от украинския оператор ГТС на инвеститори от САЩ и ЕС.

Разпадането на коалицията вече има последствия- провалени са закони, които биха напълнили доходната част на бюджета. И това е разбираемо: Кой иска да отиде на избори и едновременно да гласува непопулярни закони, заяви Яценюк.
Той изрази мнение, че сегашното правителство след година може да бъде наречено образцово. Доволен ли съм аз от работата му? Разбира се, не. Искаше ми се да направим повече, по-добре и по- бързо. Но отговаряйки на въпроса направили ли сме всичко, което можехме и което е по силите ни, мога да дам положителен отговор. Да направихме, посочи още Арсений Яценюк.

По думите му случилото се днес в пленарната зала ще има много сложни, дори драматични последствия за страната.

Съгласно Конституцията оставката на министър- председателя води след себе си оставката на целия кабинет. Кабинетът на министрите, чиято оставка бе приета от Върховната рада ще продължи да изпълнява своите пълномощия до формирането на ново правителство.

По-рано днес две парламентарни фракции „УДАР“ и „Свобода“, както и депутати от партия „Отечество“ заявиха, че излизат от състава на парламентарната коалиция, за да позволят да започне процедура по разпускане на Върховната рада.

По закон ако до един месец не се сформира нова коалиция, президентът има право да прекрати правомощията на украинския парламент. По думите на депутата от „Отечество“ Николай Томенко предсрочни избори за нов парламент могат да бъдат назначени на 26 октомври.