Доказано! И кучетата ревнуват

Изследване установи, че кучетата, също както хората, могат да изпитват завист

Кучетата са най-лоялните домашни любимци, така че не е изненадващо, че те стават ревниви, когато хората не им показват същата отдаденост, пише vesti.bg

Принудени да гледат как стопанинът им обръща внимание на потенциален съперник, те вдигат шум, скачат, подават лапа и бутат стопанина си. Собствениците на кучета не намират това за изненадващо, но някои учени твърдяха, че сложната мисъл, която се крие зад ревността прави това чувство уникална човешка емоция.

За да проучат дали това не се отнася  за кучетата, учени от университета в Калифорния направили видео клипове на 36 кучета в собствения им дом, докато стопаните им ги игнорират за сметка на плюшено куче, друга играчка или книга.

Кучето играчка, скимти и маха с опашка при натискането на бутон, при което истинските кучета мигновено реагират. Два пъти по-вероятно е те да бутнат или да докоснат с лапа собственика си, ако той погали или говори на плюшеното куче. Същото се случва и когато човекът демонстрира това поведение спрямо друга играчка, която не прилича на куче. Това се случва дори, когато стопанинът чете книга на глас.

По-малко от една трета от изследваните кучета са се опитали освен това да застанат между човека и плюшеното куче, а една четвърт са се озъбили на "съперника" си, но само едно е реагирало по този начин на другата играчка и книгата.

Това показва, че кучетата не просто реагират, когато загубят вниманието и обичта на собственика си. Всъщност основната им грижа е, че вниманието и привързаността са преминали към друго куче. Фактът, че повечето кучета са питали да подушат плюшеното куче под опашката, показва че те са го помислили за истинско куче.

Професор Кристин Харис казва: "Нашето изследване показва, че кучетата не само показват ревност, но и че искат да скъсат тази привидна връзка между собственика им и потенциалния съперник. Изглежда кучетата са били мотивирани да защитят важна социална връзка".