Още днес президентът връчи мандат на ГЕРБ

Политическите сили декларираха, че в рамките на 42-то НС е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство

Проведохме консултации с парламентарно представените политически сили. Те са част от конституционна процедура. След приетата днес оставка и преди връчване на мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група президентът провежда консултации. И този път, като и през март 2013 г. поканих всички заедно, за да не допусна и капчица съмнение за каквито и да било договорки. Това каза президентът Росен Плевнелиев след консултации с парламентарните групи в 42-то Народно събрание.

„Действам бързо и решително, защото така декларираха, че желаят политическите сили и народът. Съжалявам, че партия „Атака” не се отзоваха на моята покана. Участвалите в днешните консултации политическите сили декларираха, че в рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство”, посочи държавният глава.

Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за провеждане на изборите – 5 октомври, както и с указ на 6 август да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и назначено служебно правителство, подчерта държавният глава. „Още днес ще връча мандат на най-голямата парламентарно представена политическа сила – ПП ГЕРБ. Ако те го върнат веднага, утре ще връча мандат на втората парламентарна група – Коалиция за България. Третата парламентарна сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство, е ДПС”, уточни президентът Плевнелиев.

 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отказа и върна мандата за съставяне на правителство.