Може да се окаже, че след парламентарните избори нямаме правителство

Нашите избиратели искат – по никакъв начин да не се коалираме с БСП и ДПС

От това, което декларираме ние, от това, което нашите избиратели искат – по никакъв начин да не се коалираме с БСП и ДПС. Чувам какво казват колегите от БСП – никога с ГЕРБ, никога повече с ДПС. В един момент може да се окаже, че след парламентарните избори нямаме правителство. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. „Затова е необходимо да се даде по-голям хоризонт, защото не е сигурно при тази омраза, конфронтация, а и по никакъв начин тези хора не са разбрали какво са сгрешили, по никакъв начин в парламента не са си направили изводите, ако те не си ги направят и през тези три месеца, можем да изпаднем в още по-тежка ситуация зимата”, посочи Борисов.

В коментар на призива на лидера на ДПС Лютви Местан за по-добра коалиционна култура, Бойко Борисов заяви: „По-добрата коалиционна култура можеше да я видим през тази една година. Първата политическа сила можеше да оглави парламента и тогава нямаше да има нужда от „златния пръст” на г-н Сидеров. Те не дадоха пример за коалиционна култура през тази година”.

„Оттук-нататък ако всички си направим изводи, най-важният от тях ще бъде: първата политическа сила – дали ще е БСП - пожелавам им успех, дали ДПС, дали реформатори, който и да е друг – трябва около него да се направи правителство. Ако се прави коалиция, тя трябва да бъде направена по принципа, по който се правят коалиции в цяла Европа. Големи коалиции има в Германия между социал-демократи и десни, в Австрия, в Холандия са 7 или 10 партии в коалиция – тя се прави пред очите на обществото, представя се програма и гледаш по тази програма с кого имаш съвпадения. Към този момент единствените, които виждаме в това отношение, са Реформаторският блок”, посочи Борисов.