Агонията на кабинета беше пълна! Дори и опорните им точки не удържаха

Борисов: И народът ги наказа на евроизборите

Агонията им беше пълна, но дори и опорните им точки не удържаха. Това каза в Народното събрание пред журналисти Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

„Аз не разбрах защо губят избори и подават оставка. Затова дезертираха сега – защото знаеха, че ако бяха останали ноември щяха да се сринат, така че да не могат да се съвземат”, заяви още Бойко Борисов.

„Изборите са тези, които определят как да бъдат подредени политическите партии и кой да управлява. Аз съм да има консенсус и толерантност. Спомнете си те как управляваха една година. И народът ги наказа на евроизборите”, каза Бойко Борисов.

 

Аз съм си подготвил папката. Надявам се президентът сега да ни събере и още веднага, след като минат консултациите с политическите сили, да остана за една минута да му връча отказа от мандат за този парламент. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ние сме поставили задача да имаме поне 121 депутати. Ако имаме 121 депутати, тогава публично ще поканя всички, които са в парламента, една по една партия и ще разговаряме с тях за политиките. И г-н Адемов, и Корнелия Нинова, и много говориха, че по структуроопределящите неща би трябвало да се намери голямо съгласие. Тогава бих го направил. В противен случай конфронтацията е такава, че действително може всяка една партия да се съсипе с едно движение и едно решение”, посочи Борисов.

В коментар на това, че от ДПС подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева, Бойко Борисов заяви, че в момента друг кандидат, освен Кристалина Георгиева, няма. „Кой да подкрепят – Вигенин, отсъстващия днес от парламента Станишев? Това е най-нормалното. Освен това, г-н Местан прекрасно знае, че служебният кабинет може да оттегли кандидата за еврокомисар и да се изложим в Европа, както сме правили и ние. Проявиха разум и това е мъдро решение, за което експремиера Орешарски заслужава похвала, че удържа на натиска”, каза Борисов.

На въпрос дали ГЕРБ ще изискат подробен отчет на кабинета „Орешарски”, Бойко Борисов заяви: „Той няма да го направи – и днес не го направи. Те нямат коалиционна култура, дори да се държат адекватно с опозицията. Не ни дадоха нито едни искани разчети, сметки от което и да е министерство”.