Рекордни приходи от чуждестранни туристи в Пловдив

Мисия Пловдив

24-07-2014, 10:24

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Отчита се 55% ръст само за месец май

Годината се очертава много силна година за туризма в Пловдив и региона.

Основание за това дават статистическите данни за първото шестмесeчие.

Отчитаме устойчив ръст по много от показателите, а това е една от основните цели в съвместната работа на Община Пловдив с бизнеса, коментираха от ОП „Туризъм”.

Увеличаването на приходите от нощувки за първото полугодие на тази година спрямо първите 6 месеца на 2013 г. е общо с 33% , като делът на българските  туристи е нараснал с 24% ,  а на чуждестранните - с приблизително 44%.

Ръстът в реализираните нощувки е общо 20,11%, като ръстът на нощувките за български туристи е 7%, а за чужди туристи е 43%. Нараснал е с близо 13% и броят на пренощувалите, съответно: българи – с около 10%, чужденци – с приблизително 19%.

С 25 % спрямо 2013 г. са се увеличили приходите от туристически данък.

Реализираните посещения в туристическите обекти за периода януари-юни 2014 г. са  нараснали с 11 %  спрямо същия период на миналата година. Очаква се през следващите периоди този процент значително да се повишава и заради откриването в Пловдив на нови и уникални за България туристически забележителности  като Малката раннохристиянска базилика и приключилия преди дни последен етап от реконструкцията на Римския стадион с 3D-представянето на обекта и периода.

Посещенията на чужденци в туристическите информационни центрове през първите шест месеца на  2014 г. отбелязват ръст 30%,  а на българи -56% . Общият ръст спрямо периода януари – юни 2013 г. е 39%.

Според статистическите данни за месец май мястото на Пловдив в класацията на българските градове по реализирани нощувки и приходи от нощувки е след София, Несебър и Варна. Така градът минава напред в класацията с две места, изпреварвайки Банско и Смолян.

Най-голям брой нощувки на чужденци по страни за месец май 2014 г. са от Турция, САЩ, Италия и Германия.

През май потокът от чужди туристи е довел до почти 50% увеличение на приходите в сравнение с предходния месец и над 54% в сравнение със същия месец миналата година, показват официалните данни.