24 юли: Да бъдем реалисти

Слънце в Лъв, Луна в Рак. Астрологична картина....не само за днес

Четвъртък е доста богат на астрологични събития ден. Сблъсъкът на противоречиви тенденции ще го направи и труден, особено ако ни липсва гъвкавост и вроден талант да се ориентираме в по-сложна обстановка. А тя ще се запази такава до края на седмицата.

За съвпада Слънце-Юпитер, чийто точен падеж е днес, вече говорихме като за основна тенденция през настоящата седмица. Онова, на което ми се ще да обърна внимание сега е квадратурата му с Марс, тъй като тя ще постави печата си върху Новолунието, а от там и върху следващия месец. Това е обмен, при който липсата на увереност и личен потенциал се компенсира с прилагането на сила и демонстрация на превъзходство. Отчаяния стремеж към налагане на личната воля и гледна точка при отсъствието на каквото и да било желание за разумен компромис, обикновено създава взривоопасна обстановка, която се разгръща както в личния така, и в обществения живот. Доста смущаваща прогноза за качествата и настроенията на лидерите и водачите на политическата и обществената сцена не само за идния месец, тъй като цикълът Слънце-Юпитер описва преди всичко тях и е с едногодишна продължителност. И както във всичко друго и тук началото съдържа в себе си всички потенциали, поради което определя и целта, и причините , и последствията. За всички нас сега е изключително важно да не надценяваме възможностите си, така и да не позволяваме да бъдем подценявани допускайки да се подведем по гръмки обещания или забележителни перспективи или още по-лошо-да отстъпим пред натиска на силата. Бъдете убедени че който демонстрира сила и влияние сега, би искал, но със сигурност не разполага с тях в действителност. За жалост ще трябва да разчитаме и че онези които действително я притежават няма да злоупотребят с нея. Особено по въпроси касаещи религиозни и философски различия, морални ценности и правото на всеки да защитава и охранява собствената си индивидуалност.

Сериозни проблеми  и допълнително объркване внася и Меркурий, разкъсващ се между радикализма в тау-квадратурата с Уран и Плутон и здравия разум в тригона със Сатурн.Той е измъчван от желанието да излезе извън установените правила и норми и нетърпеливо да отстрани всички препятствия с един единствен жест, във време когато най-сигурните му помощници са търпението, традициите и доказаните средства. Склонността му към експерименти и неочаквана промяна на посоката, внася в живота ни висока доза на неопределеност, отлагане и отпадане  на уговорки, планове и споразумения. И тук имаме подчертан стремеж за защита и удовлетворяване на личните интереси за сметка на колективните, но поне Сатурн обещава, че няма да пропусне да влезе в ролята си на регулатор. Например по пътищата -типично място за Меркурий, където всяка нередност или нарушение ще бъде санкционирано, но пък и неизправността на транспортните средства може да доведе до сериозни аварии и катастрофи. Не нарушавайте предписанията и правилата (не само по пътищата!)-в такива времена разбираме, че те наистина са създадени за да направят живота ни по-сигурен и лесен. Що се отнася до ежедневните проблеми и предизвикателства не губете връзка със здравия разум и бъдете готови някои ваши планове да се променят. Това ще ви позволи се справите с неочаквано възникнали трудности, запазвайки относителна стабилност. Особено в семейния и личния живот,  където отношенията могат да се изострят, но и обстановката не предполага конструктивно обсъждане за намиране на решение на съществуващите проблеми.

Венера също се намесва днес, за да ни предложи алтернативи най-вече за укрепването на  личните и семейни връзки. В тандем с Нептун, тя може доста да смекчи настроенията и нагласите ни, стига да и позволим да ни предаде стремежът към дълбока и съкровена близост, в която дребните грижи на битието губят стойност и значение. Опитайте се да използвате изострените възприятия и допуснете, че дълбоките чувства, интуицията и стремежът към хармония могат да бъдат вашите верни водачи. Фактите може и да ви подведат, разумът не е в най-добрата си кондиция,  но сърцето, няма да ви излъже, а чувства като отдаденост и привързаност сега могат да стопят всички съществуващи противоречия.