7 години затвор за поп, измамил строителен предприемач

Крими

23-07-2014, 15:57

Снимка:

в."24 часа"

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тоньо Тонев имал 11 минали осъждания от различни съдебни институции в страната

Бургаският районен съд наложи общо наказание от 7 години лишаване от свобода на отчето Тоньо Тонев, като групира наказанията му по 7 присъди.  Тонев е измамил  строителен  бизнесмен с 40 000 лв. за ремонта на манастира в село Голямо Буково, които така и не се състоял.
Попът е признат за виновен в това, че за времето от 02.10.2009 г. до 05.10.2009, с цел да набави имотна облага за себе си и за управляваното от него юридическо лице „Реформирана православна църква“ /“РПЦ“/, като длъжностно лице – председател на това юридическо лице, възбудил и поддържал заблуждение у управител на строително дружество от  София, че има правомощия да избере фирма и да възложи извършването на ремонт на манастира в с. Голямо Буково.
След предоставяне от страна на управителя на фирмата на сума в размер на 40 000 лв., представляваща предварителна гаранция за наличие на средства за добро изпълнение, възнамерява му да възложи извършването на ремонта на обекта. По този начин подсъдимият причинил на бизнесмена имотна вреда в размер на 8 000 лв., внесени по сметката на „РПЦ“ на 02.10.2009 г. и имотна вреда на фирмата в размер на 32 000 лв., преведени по сметката на „РПЦ“ на 05.10.2009 г., или общо в размер на 40 000 лв., като деянието е извършено повторно в немаловажен случай и измамата е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.
Тонев има 11 минали осъждания, включително от Районен съд – Варна, Районен съд – Хасково, Районен съд – Несебър и Софийски градски съд.
В последната си дума днес Тонев каза пред съда, че много съжалява за стореното. Търпяното от него в момента наказание му било въздействало превъзпитателно, уточни той.  
Присъдата на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Бургас.