ЕС не трябва да създава впечатление, че съществуват две отделни категории граждани

Трябва да осигурим пълна съгласуваност на външната и вътрешната ни политика, за да защитим правата на европейските граждани

Италианското председателство на Европейския съюз, представлявано от министъра на вътрешните работи на Италия Анжелино Алфано и министъра на правосъдието Андреа Орландо, представи приоритетите си в областта на правосъдието и вътрешните работи за следващите 6 месеца пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на партията.

Ръководителят на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП Мария Габриел, която е и член на комисията и зам.-председател на Групата на ЕНП, повдигна три основни въпроса по време на дебата. На първо място Габриел обърна внимание на присъединяването на България и Румъния към Шенген. „ЕС не трябва да създава впечатление сред европейските граждани, че съществуват две отделни категории граждани по отношение на техните права. След като техническите критерии бяха изпълнени, остава въпросът кога ще продължим напред“, подчерта Мария Габриел.

На следващ ред българският евродепутат от ГЕРБ засегна темата с визовия режим с Канада и Съединените щати. Принципът на реципрочност заема централно място във визовата политика, но Канада и Съединените щати все още не го прилагат спрямо някои държави-членки на ЕС. „Миналата година направихме стъпка напред, като създадохме възможност за временно суспендиране на визовия режим и особено за единен европейски отговор, който защитава общата ни позиция. Важно е да знаем каква ще бъде позицията на италианското председателство след становището на ЕК, което очакваме през октомври“, заяви Мария Габриел.

В заключение Ръководителят на българската делегация на ГЕРБ в Групата на ЕНП повдигна въпроса за трафика на хора, подчертавайки, че директивата от 2011 г. трябва да бъде приета от всички страни-членки възможно най-скоро. „Настоящите предизвикателства включват и набирането на жертви през социалните мрежи и интернет. Тази ситуация трябва да бъде взета под внимание в борбата ни с трафика на хора“, наблегна българският евродепутат от ГЕРБ.