Под карантина заради смъртен случай от бубонна чума в Китай

Жертвата е мъж на 38 години, починал на 16 юли

Смъртен случай вследствие на бунонна чума принуди властите в Китай да поставят десетки хора под карантина в северозападния град Юмен, провинция Гансу, пише offnews.

Общо 151 души са поставени под наблюдение, съобщава китайската информационна агенция "Синхуа". Властите са отцепили част от центъра на Юмен и три секции от съседен град, намиращ се на час път.

По предварително данни жертвата е заболяла след контакт с мармот - гризач от групата на лалугерите, който живее в планинските райони. 38-годишният мъж е хранил кучето си с мъртъв мармот. По-късно потърсил лекарска помощ в местна болница. По думите на медицинския екип пациентът бил приет с ускорен сърдечен ритъм и в шоково състояние. Болницата също е под карантина. Тя ще бъде вдигната, ако до 9 дни нито един човек не прояви симптоми на смъртоносната болест.

По данни на агенция "Синхуа" в провинция Гансу за последните десет години са регистрирани поне 5 случая на чума. Наскоро в Мадагаскар бяха регистрирани 60 жертви от същото заболяване. Без лечение с антибиотици бубонната чума е смъртоносна в около 90% от случаите. Болестта се разпространява сред гризачите от бълхи, а сред хората - чрез ухапване от заразени бълхи или контакт със заразени животни.