Детектор предупреждава, ако в питието ви има наркотик

Базиран е на полицейска технология

Детектор с джобен размер веднага предупреждава, ако в питието ви има наркотик, пише "Дейли мейл". Джаджата анализира мъничка проба от напитката и чрез специална светлина показва на притежателя си дали е безопасна за пиене.

Изобретението, pd.id, е малък уред, който работи на батерии и когато се потопи в каквото и да е напитка, на момента идентифицира дали съдържа наркотични вещества, казват от фирмата. Въпреки че това ново изобретение е на изключително високо технологично ниво, всъщност е елементарно за употреба. „Просто потапяте, изчаквате няколко секунди и LED светлината ще посочи дали питието ви е безопасно."

Твърди се, че уредът е базиран на полицейска технология.

"За основа започнахме с тази технология, струваща десетки хиляди долара, после я преобразувахме, за да бъде по-достъпна и удобна за потребителите. Работи, като използва три характеристики: светлина, струя и температура", споделя фирмата и добавя, че това е напълно достатъчно, за да се разпознае наркотично вещество.

"pd.id се използва за лична отбрана. Позволява на близките и приятелите ни да се чувстват в безопасност в често опасния свят", казват от фирмата

В Северна Америка, например, 1 от 4 жени е жертва на сексуално насилие, като 25% от тези нападения са следствие от употребата на алкохол или наркотични съединения, познати като Date Rape Drugs.

Основателят на фирмата, изобретила pd.id, Дейвид Уилсън, казва, че намеренията на фирмата му са да изобрети нещо, което да подсигурява хората и което може да бъде използвано напълно дискретно множество пъти, където и да е.