Барабаните укрепват имунната система

В човека също има мелодия, хармония и ритъм. Нашата душевност се носи в пространството като прекрасна мелодия, в която се долавя ритъмът на нашето сърце и ние се стремим те да са в хармония със света около нас. Когато един от тези фактори не работи добре, се появява дисбаланс и здравословен проблем. Всеки музикален терапевт трябва да умее да открива този дисбаланс и да го възстановява, обяснява Мартин Иванов, композитор, диригент, перкусионист, писател, основател на Института за съвременно изкуство и терапия "Либера". Той е положил основите у нас на барабанната, наречена още ритъм-терапия, пише 24 часа.

Според него ритъмът е основен и е свързан с първия музикален инструмент - сърцето.
Не си даваме сметка, че повечето ни проблеми - здравословни, социални, политически, икономически, са свързани с нарушен ритъм. Кой обаче е правилният ритъм? Само природата може да ни покаже, защото дълбоката й същност е цикличност от действие и покой, тя е ритъм, обяснява Мартин Иванов. Чрез музикалния инструмент хората се забавляват, общуват и в същото време у тях да се извършва алхимична трансформация на физически принципи. Става дума за превръщането на отрицателните енергии и състояния в положителни. За да разберем как се извършват тези трансформации, трябва да осъзнаем истинската си природа - ние сме вибрации.

Ритъм-терапията не е панацея или магическо хапче, а подпомага конвенционалното лечение, предупреждава композиторът, който е живял 15 г. в САЩ и Канада. Американският проф. Бари Бийтмън, посветил живота си на темата, казва, че с групово свирене на барабани може да дирижираме нашата биохимия и имунна система така, че да подготвим организма си за борба с болестта. Когато говорим за рак например, не става дума за прякото въздействие на ритъма върху туморните клетки, а за стимулиране на имунната система да се справи. Борбата, която води всеки онкоболен, е свързана и с психическото състояние. Чрез свиренето на барабани се повишават настроението и тонусът.