Браво! За медийната политика кабинетът изхарчи 6,2 милиона лева?!

12 от всички министерства генерирали грандиозни разходи за медии

В Министерство на околната среда и водите са сключени повече от 70 договора за външни услуги на обща стойност 15,9 милиона лева. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Ивелина Василева на пресконференция за представяне на данни за скандални суми, раздадени от министерствата в правителството „Орешарски”. „Оказва се, че в министерството е кипяла усилена работа и са постигани грандиозни резултати през последната година. Разплатените възнаграждения за постигнати резултати за едногодишен период от време възлизат на 1,9 милиона лева”, заяви Василева.

Василева даде за пример договор за външна услуга за срок от 2 месеца, чиято цел е да се представи анализ на политиката и техническата инфраструктура в областта на управление на отпадъците. „За двумесечния срок на този договор експертите са получили 958 000 лева. Явно е свършена силно експертна работа, изключително интензивна, която доведе до там, че България е в съда точно заради политика за отпадъците”, каза депутатът и добави, че България няма национален план за управление на отпадъците, който е трябвало да бъде готов в края на 2013 г.

„Гражданските договори са на обща стойност 133 000 лева и са сключени с 37 физически лица. Когато съдът трябваше да се произнесе относно валидността на общия устройствен план на Царево, стана ясно, че в рамките на 24 часа на 180 градуса се е променило мнението на МОСВ относно принципите, които ръководят валидирането на подобен документ и необходимостта от наличието на екологична оценка. От справката, която ни беше предоставена, е видно, че е ангажиран външен експерт в МОСВ, чиито компетенции касаят опазване на околната среда и управление на водите. Този експерт е работил два дни и е получил възнаграждение, което е скрито от нас, за да даде своята експертиза относно градоустройственото планиране и развитие на Царево”, посочи Ивелина Василева.
„Твърди се, че служителите, работещи в дирекциите, отговарящи за ОП „Околна среда”, няма да могат да получават средства поради факта, че няма пари, отпускани от национален фонд и от ЕК по тази програма”, допълни тя.

„Изискахме от министерствата актуална информация за сключените през последната година договори с медии. Прозрачност няма. От предоставената информация е видно, че само 12 от всички министерства са генерирали грандиозни разходи за медии на стойност 6,2 милиона лева. Резултати от управлението на това правителство липсват. Чудно какво са рекламирали отличниците сред министерствата и администрациите. Министерски съвет е похарчил 950 000 лева. Министерство на икономиката и енергетиката е сключило договори на стойност 1,7 милиона лева. Министерство на земеделието и храните е сключило договори на стойност над 2 милиона лева. „Каква информираност и какво популяризиране на какви програми, които бяха доведени до абсолютен провал”, попита депутатът.

Тя даде пример и с два договора, сключени от Министерство на образованието и науката. „Това министерство се грижи за официалния партиен вестник „Дума”. Има два сключени договора с вестника за поддържане на две страници. Чудно е какво популяризира и промотира Министерство на образованието и науката в партийния официоз”, заключи тя.