Скандално! В 11 министерства - бонуси над 13 милиона лева

Министър сключил със себе си договор, с който да провежда държавната политика на министерството

Една година по-късно от управлението на т.нар. експертно правителство виждаме лошото икономическо състояние на държавата, краха, в който е изправена, и в същия момент огромни средства, изразходвани за заплати, бонуси, възнаграждения, външни услуги и други разходи. Общата стойност само на 11 министерства за едногодишния период на раздадените допълнителни възнаграждения, бонуси и друг тип награди и стимулирания е над 13 милиона лева. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова на пресконференция за представяне на данни за скандални суми, раздадени от министерствата в правителството „Орешарски”. „През последните седмици размерите на сериозно раздаваните разходи за заплати, бонуси, консултанти и всякакви услуги, пътувания, командировки и други воаяжи на представителите на властта са набъбнали до такава степен, че вече има администрации, на които не им стигат средства за режийни разходи, за ток и за заплати. На регионалното министерство например се наложи да пренасочи 2,5 милиона от други разходи, за да могат да платят елементарните режийни разходи на част от своята администрация. Това се прави и в Министерство на транспорта, и в много други министерства”, посочи Павлова.

По думите й към септември на тази финансова година средствата за такъв тип дейности са изчерпани в максимална степен и не се знае как ще бъде приключена годината. „Вероятно се опитват всички тези средства да бъдат максимално изразходени сега, за да може в рамките на служебното и следващото правителство да няма средства, с които да се плати ток, отопление и най-елементарни разходи”, заяви депутатът и посочи, че раздаваните суми са в грандиозни размери.

„Имаме масово делегиране на нормални, стандартни дейности, които по ресорните министерства са ежедневен ангажимент на държавните служители, включително на министрите и политическите кабинети, на външни експерти, консултанти – и като физически лица, и като консултантски фирми – юридически лица. Това правителство изобщо не е експертно, защото поради липсата на експертиза то е аутсорсвало и делегирало всички дейности като изграждане и провеждане на политики на външни експерти и консултанти. Делегирани са дейности на държавни служители на външни експерти и консултанти в масови размери във всяко едно министерство”, посочи Лиляна Павлова.

Тя обясни, че в Министерство на регионалното развитие има делегирани дейности, свързани с подготовката на материали за участие на представители на ръководството на министерството в международни прояви и конференции – дейност, за която има създадена специализирана дирекция. „Трябваше да има издадени актуални актове за държавна собственост, които вече една година не са издадени. Има консултантски договор с консултанти, които за 6 месеца да се ангажират с издаването на актове за изключителна държавна собственост, но очевидно такива няма, а консултанти работят усилено”, обясни депутатът.

Тя уточни, че в Министерството на инвестиционно проектиране е бил сключен договор, с който министърът си делегира функцията на външен консултант, който да провежда държавната политика по устройство на територията. „Или този министър не знае за какво е министър и си делегира функцията на някой външен експерт, или е сключил сам със себе си договор, с който да провежда държавната политика на министерството”, каза Павлова и подчерта, че това е скандално и е нарушение на Конституцията и българските закони. Тя обясни, че стойността на този договор за три месеца е бил 2800 лева, а после за още два месеца – 2600 лева.
„Аналогичен е примерът в Министерски съвет и в екипа на вицепремиера по икономическо развитие, в който има редица договори за провеждане на политики, за разработване на политика и визия, за разработване на законодателство изцяло на външни експерти и консултанти”, каза Лиляна Павлова.