Лъжите на Русия за сваления Боинг-777

Когато фактите се разминават, а становищата се сменят, няма как да не изникнат въпроси...

 

 

MH17 на малайзийската компания беше свален в 17:30 (Московско време) и едва 20 минути след това (17:50) в официалната страница на руския терорист Игор Гиркин, се появиха коментари, в които той казва, че е свален още един украински самолет, модел AN-26. Новината е придружена от коментара „Предупредихме ви – не летете в небето ни!“ Освен това известния терорист допълва мнението си с 2 видеа на сваления самолет.

Гиркин твърди, че не разполагат с наличните оръжия за сваляне на летателен апарат над 4000м, но ден преди това, на 16 юли, той похвали терористи, които са свалили самолет на 6000м. височина.

Другото съмнително нещо е, че Украйна бе обвинена в опит да свали президентския самолет на Владимир Путин. Същият ден , на 17 юли, той е трябвало да премине над Украйна по пътя си от Варшава за Москва. Медиите съобщиха новината не един път, но се оказа, че самолетът на президента никога не е минавал над украинска земя, поне не скоро.

 

На 13 юни терористи свалят пътнически украински самолет и убиват почти 50 човека. На 24 юни свалят украински хеликоптер-умират всички 9 човека на него. 14 юли- свалят военен товарен самолет, а на 16юли украински изтребител… Всички тези атаки са представени в медийното пространство, като „битка срещу бунтовниците“ и като „пореден успех“ в защитата Русия.

 

 

Медиите в страната гордо обявяват факта, че терористите имат ракетната система SA-11, по- известна като Бук-М1 земя-въздух. Но след събитията преди няколко дена, ИТАР-ТААС обърна позицията си. Доводите бяха, че никой не може да използва тази „трудна техника“.

 

Медиите представят бунтовниците, като „доверени“ хора, които не пречат на разследването. В действителност има оплаквания от агресия, която тотално пречи на спокойната работа на мястото на инцидента. Журналисти споделят, че жертвите са били претърсвани за пари и ценни вещи, а някои от терористите дори са си правили снимки с тях, които качвали в сайта си.

 

 

Същите терористи, които първо се похвалиха, че притежават Бук, а след падането на MH17 отрекоха, по последни данни съобщават, че наистина имат Бук, но е „счупена“ !

 

Руските власти обичат да се допитват до мними „експерти“ и да цитират мнението им, без да бъде подплатено с реални факти. Човек , който твърди, че се казва Карлос и работи на летището в Украйна, е пуснал странно становище в Twitter, че украински изтребители са следвали малайзийския самолет и са го свалили. На никого не му направи впечатление, че това може да е просто „интернет-трол“ с фалшиво име, че е странно испанец да работи на летището в Украйна и още куп пробойни, както много от „фактите“, на Русия около

трагедията.

 

Друга мистерия дойде отново от терориста Гиркин, който твърди, че жертвите на самолета са били вече мъртви преди Боинга да падне в Украйна. Това повдигна въпросът защо паспортите на всички пътници са събрани на едно място и изглеждат толкова  чисти, сякаш са нови ?!

 

Русия винаги се е мъчела да налага своето мнение и не винаги ресурсите за това са морални и честни. Последният връх на руската пропаганда дойде от политически анализатор от „Русия Днес“ на име Марк Слебода, който сподели в Twitter снимка от Киев, където гражданите са направили мемориал в памет на жертвите от MH17, но Марк твърди, че кадърът е на скърбящи пред мемориал в Москва.

 

Никой не знае каква е цялата истина и всичко, с което разполагаме за да стигнем до нея са факти. Дали алогизмите в руската пропаганда издишат и са само поредното доказателство, колко е страшна манипулацията- не знаем, всеки сам за себе си ще нареди пъзелът на фактите около ужасната трагедия, която сполетя целия свят на 17 юли, 2014 година.