Милиардер предлага да работим само 3 дни в седмицата

Според Карлос Слим това ще увеличи продуктивността на хората

Един от най-богатите хора в света – мексиканският милиардер Карлос Слим, смята, че е време за „радикална промяна“ в трудовия живот на хората и предлага да се работи само по три дни в седмицата.

Предложението му обаче е балансирано от по-дълъг работен ден и доста по-късно пенсиониране. Според Слим това е рецептата и за подобряване живота на хората, и за повишаване на производителността на труда им.  

„С нарастването на продължителността на живота хората ще трябва да работят до 70 или 75-годишна възраст.  С оглед на това човек трябва да работи само по три дни в седмицата, вероятно по 11 часа на ден“, заяви Слим на бизнес конференция в Парагвай.

„При три работни дни седмично човек ще има повече време за почивка и по-качествен живот, защото ще разполага с четири почивни дни – време, необходимо за релакс и забавления“, казва Слим, който с Бил Гейтс често разменя мястото си в челото на класациите на най-богатите хора в света.

Състоянието на 74-годишния Слим се оценява на около 80 млрд. долара. Мексиканският милиардер прилага идеите си и на практика.  В неговата компания „Телмекс“ служителите, започнали работа там преди да навършат 20 г., могат да се пенсионират, преди да са навършили 50 години. Те обаче може и да продължат да работят – при 4-дневна работна седмица, но с пълна заплата, предаде БГНЕС.