Кои са спряганите имена за служебни министри

Президентството реди служебен кабинет, а едно министерство се разделя на две

Дни преди оставката на кабинета "Орешарски", Президентството реди служебен кабинет, а едно министерство се разделя на две. В началото на август правителството на Росен Плевнелиев трябва да бъде представено официално. Кои ще са евентуалните бъдещи министри, ни представи "Нова", като припомни, че точният списък на служебния кабинет ще знаем при официалното му представяне.

С финансите на държавата вероятно ще се заеме подуправителят на БНБ Калин Христов. Той беше финансов министър и в предишния служебен кабинет. И предвид кризата с КТБ и въпреки спадналото напоследък доверие в БНБ, името му продължава да е най-спрягано и за служебен премиер.

Почти сигурно и без изненада, вицепремиер и министър на регионалното развитие се очаква да бъде Екатерина Захариева.

За втори път в рамките на два месеца с кризата в здравеопазването ще се справя професор Николай Петров - служебен здравен министър в кабинета на Марин Райков, сега - директор на Военно-медицинска академия.

Сериозни усилия президентът иска да се насочат и в друга сфера. „Има нужда от промяна в подхода в енергетиката", смята Плевнелиев. Името на министъра, който ще сменя подхода все още не е ясно. Нова ТВ научи обаче, че енергетиката и икономиката ще бъдат разделени в две различни министерства и за тях ще отговарят двама души.

Приоритет на служебния кабинет ще са и европейските пари. Както призова президентът: „Да се обърнем към Еврокомисията, да вдигнем доверието в България, да отпушим замразените еврофондове".

Доверието на държавния глава за тези въпроси държи вицепремиерът в миналия служебен кабинет Илияна Цанова. Неофициално обаче разбрахме, че нейният пост не е сигурен заради лични мотиви.

За външните въпроси зад вратите на президентството пък се коментира Соломон Паси, който вече е бил на този пост по времето на НДСВ.

„Не са водени разговори с мен. Аз съм в Бургас, занимавам се с децата и ме хващате във водата. Не знам така да стават тези неща", коментира Паси по телефона.

За разговори отрече и човекът, на когото стана ясно, че се гласува доверие да се справи с основната задача, изборите - небезизвестният десен политик Йордан Бакалов. Той каза само, че снощи се е прибрал от Гърция и не пожела да коментира повече.

Вариантите за транспорта са няколко. Например Николина Николова - бивш заместник-регионален министър в правителството на ГЕРБ, но Кристиан Кръстев е най-логичното решение, коментират зад стените на президентството. Той заемаше същия пост преди по-малко от година. Като сигурно име се спряга и това на Петър Стойчев, макар че и той като колегите си, не пожела да коментира вярно ли е или не.

Спорни остават няколко ресора, както и основния въпрос - кой ще бъде премиер. Но президентът обещава за оставката да имаме и готов кабинет.