Холандец се спасил от двата инцидента с малайзийските Боинги

Колоездачът Мартен де Йонг живее втори живот, за втори път...

След като резервирал билети и за двата фатални полета на Малайзийските авиолинии – изчезналия MH370 и сваления MH17, но променил плановете си в последния момент и така и не попаднал на борда на нито един от тях.

29-годишният Мартен де Йонг, който се състезава за отбор по колоездене в Малайзия, сменил първия полет, за да избегне продължителен престой при прекачването, а втория – за да спести пари.

„Това е невъобразим късмет”, сподели той пред холандската обществена телевизия. „Изключително много съжалявам за пътниците и техните семейства, но съм много щастлив, че останах невредим”, допълни той.

На собствения си сайт той благодари за множеството международни реакции за щастливото стечение на обстоятелствата, благодарение на които е жив, но призовава всички да се съсредоточат върху съдбата на жертвите и мъката на близките.

„Моята история не означава нищо в сравнение с трагедията, отнела живота на толкова много хора”, пише още Де Йонг. „Пожелавам на всички засегнати от тази катастрофа да бъдат много силни”, завършва колоездачът.

Той подчертава, че няма да се откаже от услугите на Малайзийските авиолинии, но възнамерява да лети през Франкфурт.

„Вече два пъти извадих късмет. Човек трябва да се опита да не се притеснява прекалено много, защото няма да стигне доникъде. Също толкова лесно можеше и да се кача на MH17”, казва холандецът.

Полетът беше свален над Източна Украйна по-малко от пет месеца след изчезването на MH370, а няколко семейства изгубиха свои близки и на двата самолета.