Проверяват откритите басейни заради случаи на инфекции

Животът

21-07-2014, 07:25

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Масови са оплакванията от гъбични инфекции, стомашно-чревни разстройства, кожни раздразнения, болки в ушите и очни проблеми. Заради бума на зарази от водата в откритите басейни, инспектори тръгват на спешни проверки в София от понеделник. В Бургас също върлуват опасни инфекции. Летовниците масово са със стомашно разстройство.

„Само през изминалите седем-осем дни в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Бургас са приети 24 души, повечето от които с чревна инфекция”, съобщиха от болницата, цитирани от faragency.bg.  Повечето от пациентите са руски туристи, като 12 от тях са деца. Регистрирани са и два случая на марсилска треска. Най-честите лекарства, които се купуват като топъл хляб от аптеките по морето, са именно медикаменти против повръщане и стомашни болки.

В София инспекторите ще проверяват и препаратите, с които се чистят басейните, документите на стопаните на съоръженията, както и правоспособността на спасителите, предаде ТВ7. В столицата има 46 открити обществени басейна, като най-опасният източник на зарази е водата, затова от нея задължително се взема проба за микробиологичен и химичен анализ, уточниха експертите.

Басейните се инспектират по два пъти на сезон, а ако има по-чести проверки, те са по сигнали на граждани. Специалистите коментираха, че мръсната вода е опасна, колкото и тази, в която има прекалено много химикали. Причината е, че препаратите отключват алергии./Новинар