45 години от първата успешна мисия на Луната! (Видео)

На 20 юли (4,56 сутринта на 21. юли по българско време) Армстронг изрича легендарните си думи "Малка стъпка за един човек, огромен скок за човечеството.". Това е историческата кулминацията на мисията "Аполо 11", която довежда Нийл Армстронг и Едуин Олдрин на Луната, докато третият участник в експедицията Майкъл Колинс ги очаква в "кораба-майка" "Колумбия" в окололунна орбита.

"Аполо 11" е първата успешна пилотирана експедиция до повърхността на друго небесно тяло и е най-голямото постижение на човечеството в космическите изследвания. Великото пътешествие започва 4 дни по-рано, с изстрелването на ракетата "Сатурн 5" от космодрума Кейп Канаверал и ще завърши на 24 юли с успешно приводняване в Тихия океан.

Историческата експедиция на "Аполо 11" е последвана от още пет успешни кацания на Луната, при които още 10 астронавта се разхождат и правят изследвания на лунната повърхност. Програмата "Аполо" приключва на 14 декември 1972 г., когато "Аполо 17" стартира от земния спътник на път към дома. Американската космическа агенция NASA отбелязва историческата годишнина с поредица от събития, пише сп. Обекти.

Вижте това уникално видео, което показва симулиран прелет над мястото за кацане на "Аполо 11", използвайки най-новите сателитни изображения на мястото, както и 3D модел на лунния модул: