Старото поколение в ЕНП предава щафетата на младото

Астрид Лулинг и Ева Паунова - жените в политиката, които вдъхновяват

За първи път най-възрастната жена-евродепутат от групата на ЕНП се срещна с най-младата. Става дума за Астрид Лулинг (85 г.) и Ева Паунова (28 г.), които обмениха виждания за Европа и споделиха преживяванията си от това да бъдеш жена в Европейския парламент, където броят на мъжете доминира, предадоха от пресцентъра на ГЕРБ.

Моментите на срещата, организирана от групата на ЕНП, са събрани в триминутен видеоклип със заглавие "Жени, които вдъхновяват". Видеото е достъпно и в мрежата за споделяне YouTube.

В него за първи път виждаме как старото поколение предава щафетата на младото и разбираме, че преди 34 години в Европейския парламент е имало само две жени, макар работата им тогава да е била също толкова отговорна, колкото и на жените в Европарламента сега.

Едва ли има друг човек в Брюксел, който да познава Европарламента по-добре от Астрид Лулинг. Тя е родена през 1929 г. в Шифланге, Люксембург, и е била най-младият евродепутат, когато през 1989 г. е избрана да представлява най-голямата люксембургска партия - Християнската социална народна партия. Партията е създадена през 1944 г., а през май 2014 г. печели изборите за Европейски парламент, успявайки да вкара трима евродепутати от общо шест места за Люксембург. Една от тях е и друга успешна жена в европейската политика, а именно екскомисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг.

Първия си опит в Брюксел Астрид Лулинг събира още в далечната 1965 г. Успешната й кариера преминава през множество престижни постове. През последните 10 години тя е и член на бюрото на Европейския парламент в позицията на квестор – пост, който от този мандат за пръв път е заеман и от българин – д-р Андрей Ковачев от ГЕРБ.

От 2012 г. до 2014 г. Астрид Лулинг е член на Комисията по икономически и парични въпроси, в която сега Ева Паунова членува. На 1 юли 2014 г. евродепутатът от Люксембург прекрати кариера си след 34 години в Европарламента. На същата дата българката Ева Паунова започна своя първи мандат като представител на България, излъчен от ГЕРБ.

Макар това да е първият й мандат като евродепутат, Паунова от пет години работи в Европейския парламент, най-напред като политически съветник на евродепутата Илияна Иванова, а след това като Координатор на делегацията на ГЕРБ/ЕНП. Освен в гореспоменатата комисия, тя е член и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, делегацията за връзки с Китай и делегацията за връзки със САЩ.

Приоритетите й в Европарламента вкючват МСП и предприемачеството, качествено образование за всички и завършването на единния цифров пазар.