За да бъдете по-съсредоточени, трябва само да се тренирате

Mотивирането - вреден навик

Повечето от хората сме на автопилот почти през цялото време, дори и да не го осъзнаваме.

Например, може да не забелязваме, че мием зъбите си с дясната ръка. Да не осъзнаваме, че си тръгваме от офиса, заради желанието за чаша вино и още куп други неща. Започваме да се движим като роботи.

Всички сте чували твърдението, че подсъзнанието обработва 4 милиарда бита информация за секунда, докато всъщност осъзнавате едва 2000 бита в секунда.

Започнете да се съсредоточавате. Време е да се научите да обръщате внимание на всичко, но за целта първо трябва да бъдете осъзнати. Да сте осъзнати не означава, че трябва да медитирате или да се качите на върха на някоя планина. Можете да го направите навсякъде, по всяко време.

За да бъдете по-съсредоточени трябва само да се тренирате. Започнете примерно с един момент от деня, който по принцип сте вършели механично, но този път обръщайте внимание на всяко движение, на всяка мисъл в главата си и се стремете да контролирате ума си.

Осъзнатостта е всъщност да сме изцяло в настоящият момент.

Ако искате да постигнете нещо повече трябва да се научите не само да се мотивирате от вреден навик, а и също така да го изкоренявате. Ако сте мотивирани да отслабнете, все пак трябва да сте осъзнати във останалите си дейности. Дали се храните със здравословна храна, каква е самооценката ви към самите себе си и т.н. Всеки вреден навик може да бъде изкоренен, само и единствено, ако първо го осъзнаете.

За някои може да изглежда лесно, за други не. Но във всички случаи е важно да направите крачка към промяна, чрез наблюдаване на навиците си. Защото факторите, които ви мотивират може и да изчезнат, но осъзнатото мислене няма.