Сепаратистите унищожават улики за международно престъпление

Терористите търсят също транспортни средства с голям капацитет, за да превозят останките от самолета в Русия

Терористите са откарали 38 тела на жертви в моргата в Донецк, където специалисти, говорещи с ясен руски акцент заявиха, че ще извършат аутопсия, съобщи украинското правителство.

Украинското правителство обвини проруските бунтовници в Източна Украйна, че "се опитват да унищожат, с подкрепата на Русия, доказателствата за международно престъпление", след като сепаратистите откараха в моргата в Донецк 38 тела от мястото на катастрофата на малайзийския самолет.

"Терористите са откарали 38 тела на жертви в моргата в Донецк, където специалисти, говорещи с ясен руски акцент заявиха, че ще извършат аутопсия.

Терористите търсят също транспортни средства с голям капацитет, за да превозят останките от самолета в Русия", посочи в изявление правителството.

Опровергана бе информацията от по-рано, че на разследващите ще бъде осигурена безопасна зона в радиус около мястото на падането на самолета

Бунтовниците и международните наблюдатели все още не са се споразумели за зона за сигурност на мястото на катастрофата. Осигуряването на мястото е ключово за запазване на веществените доказателства, които трябва да се съберат, за да се установи какво и кой е причинил падането на самолета.

По-рано ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко каза, че представители на Русия, Украйна и ОССЕ преговарят за установяване на зона за сигурност с площ 20 кв. км, за да бъде възможно преместване на телата.

"Договорихме се за зона 20 кв. км и се надяваме, че терористите ще и дадат възможност за работим", каза Наливайченко, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Сергей Кавтарадзе, висш представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, каза, че въпреки дискусиите споразумение не е постигнато. "Няма зона за сигурност. Това е район близо до фронта. Там се водят бойни действия", заяви за Ройтерс Кавтарадзе.

Говорителят на наблюдателската мисията на ОССЕ в Украйна Майкъл Бочуркив каза, че не знае да е постигнато споразумение за зона за сигурност, но отбеляза, че това е един от най-важните въпроси.

Говорител на Съвета за сигурност на Украйна заяви днес, че черните кутии на малайзийския "Боинг", който се разби в Източна Украйна, не са предадени на Киев и той не разполага с информация за тях, предаде Ройтерс.

Като потвържди отново позицията на Киев, че прекратяване на огъня може да бъде договорено, ако бунтовниците сложат оръжие, предадат контрола над границата и позволят на международни наблюдатели да оценят обстановката, Андрий Лисенко заяви на пресконференция днес: "Ние нямаме информация за черните кутии. Нито една от тях не е предадена на украинската страна".