Баща и 13-годишният му син крадат от глад, съселяни жалят момчето

54-годишният Айредин Салиев и синът му Октай (13 г.) са крали от глад

Това заяви полицай, участвал в хайките за залавянето им край търговищкото село Макариополско. Двамата извършили серия обири на храна по бакалии и къщи.

Хората от селото искат наказание за бащата и спасение за момчето.

"Дано не е късно, защото то видя, че и с кражби могат да се изкарат средства. Жал ни е за него", каза кметът на Макариополско Петър Петров, цитиран от "Труд".

В продължение на три дни, преди Салиеви да бъдат задържани, лично той, охранители и полицаи правили засади за тях. Мерките били предприети след взлом на селската бакалия, къща, хижа и плевня.

Апашите направили неуспешен опит за взлом в съседното Съединение на 3 юли и след него се скрили в близките гори. Живеели като горяни, слизали по тъмно, за да грабят, а после се криели сред дървета и храсти.

"От години не сме имали крадци по къщите. Настръхна селото. Чакахме ги край магазините. Хванахме ги след два дни преследване в едно дере до селото. Пуснахме и полицейско куче да им хване дирята. Общо 7-8 души - аз , полицаите и безработните, наетите по програма "Сигурност", обикаляхме горите", разказа кметът.

Бащата Айредин бил пастир в Макариополско. Преди време бил женен в преславското Троица, но булката го зарязала и поела по свой път. Голямата им дъщеря се задомила, а малкият Октай бил захвърлен по приюти. Прибрала го по едно време баба му по бащина линия.

"Тя се грижеше за него. Момчето ходеше на училище, нямаше лоши прояви. Фамилията им е от почитаните в селото. При социализма сестрата на Айредин Бедрие беше народен представител. Тя беше доячка - герой на труда. Нейното семейство се изсели в Турция, а брат тръгна по лош път. Пропи се", споделя кметът.

През миналата година бабата починала и детето останало на грижите на бащата. Той изкарвал по 400 лв. месечно, като пасял говедата. Стопаните му давали храна и за детето. Но таткото изпивал парите и после двамата гладували. Често пребивал момчето, то бягало да се крие по чуждите дворове и да спи под сайвантите на хората.

Подгонено като зверче, започнало и да краде. Първо влязло в ученическия стол, после в кухните на съседските къщи. На полицаите им направило впечатление, че от бакалиите изчезват сладки неща. Предположили, че гладно дете влиза в тях и гледа да изяде наведнъж колкото може повече.

Бащата разбрал, че синът му краде и после се крие в гарата, последвал го и поел "командването" - пращал го да разбива магазини за плячка.

"Момчето е подучено да твърди, че е извършило всички кражби, за да отърве татко си. То е типичната жертва на домашно насилие и крие инквизитора си, като поема вината върху себе си. Някои от взломните обири няма как да са извършени от дете. Там е нужна мъжка сила", разказаха разследващи.

"Момчето разбило с камък стъкло за 70 лв. и откраднало храна на 3 пъти по-малка стойност. На витрината имало трайни колбаси и деликатеси, но то, горкото, взело евтината варена наденица, защото не е кусвало от другите работи", съжаляват го в Макариополско.
Бащата е прибран в ареста и срещу него се води дознание. Синът пък е пратен в дом за временно настаняване. Със случая са се ангажирали служители от Отдела за закрила на детето в Търговище. Ще го настаним за половин година в Кризисен център. После ще се реши какво да е бъдещето му", съобщиха те. Ако се докаже, че има тежки злоупотреби с детето от страна на бащата, ще се отнемат на родителски права.

"За съжаление децата стават жертва на лоши обстоятелства и семейна среда. Гурбетчийството на родителите поставя децата в риск", коментира шефът на полицейското управление в Търговище Николай Ненков. 21 непълнолетни и малолетни са регистрирани в района за кражби. Брат и сестра от вилната зона признали, че крадат от глад. Имали още трима братя и сестри, а родителите не се грижели за прехраната им.

"Лошото е, че след второто посещение в полицията децата престават да се страхуват и продължават с кражбите", каза още Ненков, който е психолог по образование.