Откриха още огнища на "син език", пренася се от комари

Има заразени животни в Смолянско

Огнище на болестта "син език" е открито и в Смолянска област. Положителни резултати за наличие на заразата са установени в седем кръвни проби от кози и крави от Златоград и съседните села Кушла и Цацаровци, предаде Радио Пловдив.

Изследваните животни са носители на заразата, но не са развили заболяването и са изолирани - съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.

Наред с огнището в района на Златоград, ветеринарните власти имат съмнения за два случая на заболели от син език овце в района на смолянското село Черешките. Резултатите от кръвните проби все още не са готови - заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков.

Собствениците на преживни животни да следят за промяна в състоянието на добитъка и да информират ветеринарите при появата на симптоми на болестта - предупреждават от Областната епизоотична комисия в Смолян.

Заболяването "син език" се пренася от комари. То не е опасно за здравето на хората, тъй като човек не боледува от вируса. Болестта обаче нанася огромни щети на животновъдите.

На извънредно заседание в понеделник се събира и Областната епизоотична комисия в Пазарджик. Заседанието е свикано от пазарджишкия областен управител Иван Йорданов. Причината са констатираните огнища на болестта „син език” по преживните животни в няколко областни на страната.

Опасно бързо се разпространява заболяването син език сред преживните животни. Първото огнище беше открито на 30 юни в ивайловградското село Мандрица. В момента са установени общо 26 огнища в областите Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково и Смолян. От Българската агенция по безопасност на храните предприеха извънредни мерки, за да ограничат заразата.