Съюзът на Съдиите напуска Гражданския съвет на ВСС

Повод за това е отказът на ВСС да приеме промени в правилата за избор на тримата големи - главния прокурор и председателите на ВКС и на ВАС

Напускаме Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи Съюзът на съдиите в България (ССБ) в отворено писмо вчера. Мотивът - липсата на желание за реформи от страна на съдебните кадровици.

Повод за писмото е отказът на ВСС да приеме промени в правилата за избор на тримата големи - главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Това стана на заседанието на съвета от 10 юли. Аргументите, с които съдебните кадровици отхвърлиха направените предложения за създаване на прозрачна процедура по избора, още тогава бяха окачествени от наблюдатели като скандални.

"ВСС за пореден път се изяви като бранител на статуквото и демонстрира отсъствието на воля за съдебна реформа", пише в писмото на ССБ. Членството на съвета във ВСС беше замразено още през пролетта заради поредно наказание, наложено на неговата активистка Мирослава Тодорова.