Общини под карантина: „Син език” нападна овцете

Някои от щамовете на вируса могат да причинят над 70% смъртност при овцете, категорични са специалистите

В общините Бургас, Ямбол, Кърджали, Ивайловград е обявена карантина заради болестта "син език". Заболяването е включено в списъка на особено опасните инфекциозни болести. То засяга само преживните животни и не е опасно за хората, но консумацията на месо от заразени животни е забранена, обясниха от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.
Заради профилактиката, ограничаването и ликвидирането на болестта се забранява нощната паша, писа Bnews. Тази превантивната мярка е наложителна, тъй като „син език” се пренася от комарите. Заразяването не може да става между животни.
Забранена е и пашата в гористи местности, дерета и в близост до водни басейни на всички едри и дребни преживни животни, в часовете с активен летеж на комарите, от 19.00 до 8.00 часа.Не се допуска и провеждането на изложби и пазари на всички едри и дребни преживни животни на територията на тези общини.
Преди десетина дни „син език” плъзна по овцете в Родопите. Огнище на болестта беше констатирано в село Мандрица, община Ивайловград.