Бойко Борисов: Държавата е в колапс

Прокурорска и данъчна проверка да покажат каква е ситуацията в КТБ, поиска лидерът на ГЕРБ

Доживяхме време, когато мандатоносителят направи така, че държавата да изпадне в колапс и да се нарушат основни парламентарни принципи. Това каза в интервю за предаването на БНТ „Панорама” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Той заяви, че за една година това правителство, подкрепено от неморална коалиция, е нанесло огромни щети на България. „Хората ни наредиха на първо място, а изведнъж някакви, които са втори, трети, се изявяват като управляващи. Защо? Защото се събрали с една единствена цел – да унищожат ГЕРБ. Не унищожиха ГЕРБ, а унищожиха държавата. Ние не правим безпринципни коалиции. Ако сгрешим, излизам, извинявам се. Нормално е човек да сгреши – излизаш, признаваш и вървиш напред“, каза още Борисов.

Той допълни, че Пламен Орешарски и някои от министрите са толкова слаби професионалисти и че много се влияят от това, какво им се казва. "До преди години Орешарски се ползваше с името на експерт. За една година под натиска на БСП, ДПС и „Атака” се държа толкова непрофесионално, че съм сигурен, че се срамува от това", каза още Борисов.

"По време на управлението на ГЕРБ всичко процъфтя - категоричен бе Бойко Борисов. - При мен разцъфтя всичко: и „Тракия”, и „Люлин”, и „Струма”, и „Марица”, и „Хемус". По отношение на банковата ситуацията лидерът на ГЕРБ каза: „От цялата банка за милионите – държава има 120 милиона, общините имат 200. Това нямаше да е проблем държавата да ги загуби на фона на всичкото. Затова предлагам пълна данъчна, прокурорска и комисията за конфискация всичко нередно да се прибере в полза на държавата. И след два – три месеца, когато квесторите преценят дали собствениците ще си изкупят банките и си получат активите и тя ще започне да работи или ако е куха – щя я фалират и тогава с тези имоти и фабрики, предприятия ще се продадат и ще се вземат истинските пари и решаваме проблема абсолютно – перфектна схема”.

„Направиха парламента за една година на дардаман с глупавите си комисии. Нали щеше да вика президента Росен Плевнелиев в парламента да го разпитва. Къде е Волен Сидеров сега? Защо не ходят пред тях да му вика, както ТВ7 и телевизия „Алфа”, плащани от КТБ месеци наред висяха пред дома ми да скандират – аз не ги забравям тези работи. Ако аз имам общо с КТБ и с тези хора – нямаше да ми сътворят „Костинброд”, каза още Борисов.

По думите му, в най-тежката финансова и икономическа криза, когато се сринаха цели държави: Франция отиде на два трилиона дълг, две хиляди милиарда е дългът на Франция. „Когато се сриваше, България благодарение на "лошия" Борисов и Дянков беше най-стабилната финансово-икономическа държава в Европа. Аз я заварих най-бедната и вкарахме над 20 милиарда от Брюксел, от французите, от германците и всички останали. Всичко, което построихме беше само с 15% български пари и държавата беше за пример. Румъния и Гърция бяха зад България, а сега са далеч пред нас вече”, подчерта той.

Борисов определи последната година като златна за ГЕРБ, но ужасна за държавата: „Толкова много хора, които не са били за ГЕРБ, така хубаво си очистихме партията, така хубаво си подредихме изпълнителната комисия. Ние не сме паднали от власт. Ние не усетихме, че сме победени и това ни даваше огромна сила. Имаме над 90 кмета, най-голямата парламентарна група имаме, най-много евродепутати имаме. С кое да се почувствам опозиция на Станишев? Или на Местан? Или на Сидеров? Това е парадоксът в България – няма морал в политическите играчи. В края на краищата избора е нашето състезание”. „Какво казват социалисти в България: „Ние сме втори на два поредни избора и за евроизборите. Ние сме управляващите”. И сега какво да им кажем – ние пак да победим, а вие пак да управлявате”, попита Бойко Борисов.