Според закона наднорменото тегло е вид инвалидност?

Европейското право не забранява дискриминацията на база на наднормено тегло

Европейското законодателство за забрана на дискриминация на хора с увреждания скоро може да се прилага и за хора с наднормено тегло. Това заяви генералният адвокат към Съда на Европейския съюз в Люксембург Нийло Яаскинен, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му е по повод заведено дело в съда в Люксембург от Карстен Калтофт, който е бил уволнен от работата си като детегледач от датския градски съвет в Билунд през 2010 г. Според Калтофт той е станал жертва на дискриминация заради наднорменото си тегло. Сега съдът трябва да реши, дали европейското законодателство забранява дискриминация на базата на наднормено тегло и дали то може да се счита за инвалидност, пише Труд.

Според Яаскинен европейското право не забранява дискриминацията на база на наднормено тегло, дори и да предлага защита, когато става въпрос за увреждане. Генералният адвокат допълни, че екстремното затлъстяване с индекс на телесната маса (BMI) над 40 може да бъде бъде разглеждано като инвалидност, ако "очевидно възпрепятства участието в професионалния живот".

Въпреки че още не е взел решение по делото и не е задължен да се съобразява, съдът обикновено подкрепя тезата на генералните адвокати.

BMI е индикатор, който се определя от теглото и височината на човек. По време на работата си Калтофт никога не е тежал по-малко от 160 килограма, което прави BMI от 54 пункта.

Яаскинен допълва още, че дори и състоянието да не влияе на работоспособността, изпълнението на задълженията може да се окаже по-трудно за затлъстелите хора, отколкото за тези с нормален индекс на телесната маса. Според него това е инвалидност и няма значение какъв е произходът на увреждането.

"Няма значение дали жалбоподателят е допринесъл за придобиването на своята инвалидност чрез "самонараняващ се" прекомерен прием на енергия", допълва още той.

Ако Съдът на ЕС приеме мнението на генералния адвокат, то датският съд ще трябва да реши дали Калтофт попада под тази дефиниция.