Проекти за милиарди залежали на дивана при шефа на ДФ "Земеделие"

Мирослав Николов за пореден път заяви, че срещу него се води негативна кампания

Продължават скандалите във Фонд „Земеделие". Седмица след като бяха уволнени директорът Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, специална комисия проверява дейността на бившето ръководство. Сред първите нарушения, разкрити от проверяващите, са над 2 000 проекта, залежали на дивана в кабинета на бившия директор, предаде БТВ.

Появи се информация, че във Фонда е имало корупционна схема, при която договорите за проектите се подписвали само ако кандидатите дадат рушвет. Иначе проектите оставали на дивана. Бившият шеф на ДФЗ Мирослав Николов отрече тази информация и за пореден път заяви, че срещу него се води негативна кампания.

17 души проверяват наследеното от бившето ръководство на Фонд „Земеделие". Сред тях е и експерт по сигурността, който първи намира папките на дивана в директорския кабинет. „Това, което заварихме, са документи по диваните, по масите. Фондът е свършил много работа, всеки един във фонда и стигнат ли до този кабинет - се стопират нещата”, коментира Славчо Вълчев от Дирекция „Сигурност" в Министерство на земеделието и храните.

Бенефициенти на проектите са общини и земеделски производители. Според проверяващите, при някои от тях забавянето е до 6 месеца. Експертите не знаели дали договорите са престоявали на дивана, докато кандидатите не дадат рушвет, каквато информация се появи.

„Това са слухове, не мога да ги потвърдя, не мога и да ги отрека. Истината е тази - аз това намерих - тези папки, забавени с месеци - това според мен е безумие. Освен забавените документи, не мога да кажа трудностите, които имаше комисията да влезе в кабинета, тъй като се наложи да викаме ключар, за да разбие вратата - никой в целия Фонд нямаше ключ, само господин Николов”, обясни Славчо Вълчев.

Бившият шеф на Държавен фонд „Земеделие” отрече да е искал подкуп, за да подпише и да премести от дивана си даден проект. Според Николов срещу него се води кампания. Уволненият директор обвинява министерството в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 млрд. лв. от еврофондовете. „Това в момента се прави съвсем целенасочено за да се дискредитира фонда и да се отклони внимание от доста по-съществения проблем, който възникна в министерството”, обясни бившият директор на ДФЗ Мирослав Николов.

Според Николов папките на дивана в кабинета му е трябвало да бъдат подписани, но покрай скандалите между Фонда и Министерството не му е останало време. „Не е имало нерегламентирани практики. Това са договорите от последните 5 комисии и заради напрежението бяхме постоянно под обсадата на медиите и бяха искани от нас редица справки”, оплака се Мирослав Николов.

От министерството уверяват, че няма опасност забавените проекти да загубят възможност за финансиране. След приключване на проверката при съмнения за злоупотреби ще сезират прокуратурата, а бившият шеф на Фонда смята да обжалва уволнението си в съда.