Очаквам обективно международно разследване за боинга

Случилото се е трагедия и шок

Очаквам обективно международно разследване, каза еврокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева в коментар за катастрофата на малаийзийския Боинг 777 на украинска територия пред БТВ.

„Голяма трагедия за близките на тези, които са загинали и първото чувство е шок за това, което се е случило. Това, което виждаме е, че вече започва нагнетяване на отношенията и тълкувания за това кой е виновен.“

„Днес ще има много важно заседание на Съвета за сигурност. Дали то ще доведе до конструктивно отношение към тази трагедия и желание да се направи обективно международно разследване, което колкото и да е продължително, със сигурност трябва да доведе до идентифициране кой е виновен и до някакви последици“, допълни Кристалина Георгиева.

От гледна точка на първи сигнали ние виждаме конкретни неща. Първо, затвори се небето над района, на който се воюва. Второ, воюващите страни обявиха - ние спираме военните действия, докато няма яснота по темата."

"Да се надяваме, че това ще стане и че от тази огромна трагедия, като паметник за жертвите ще дойде по-добър шанс за мир. Но дали това ще е така ще зависи от ангажираността на международната общност”, завърши коментара Георгиева.