Мъж се барикадира в стая на съда в Нова Загора

Психичноболен мъж от Нова Загора се барикадира в кабинета на председателя на районния съд в града Георги Йорданов, наложи се намесата на спецполицаи от Сливен, за да бъде изведен.

Очевидци разказаха, че Митко дошъл сутринта преди началото на работното време в 8,30 часа, когато в стаята до кабинета на председателя била само една от секретарките. Нямало и външни посетители. Човекът бил въоръжен с нож. Не бил агресивен, но когато дошли няколко полицаи, за да го задържат, той изведнъж се вмъкнал в отворения кабинет и се барикадирал отвътре.

В последствие станало ясно, че мъжът страда от психически проблеми, а полицаи пристигнали в дома му, за да го отведат в медицинско заведение за експертиза. Той успял някак да се измъкне и хукнал да търси защита от прокурори и съдии, защото не искал да влиза в лудница. Пристигнал в сградата на съда, където най-напред потърсил прокурор, а след това - и съдиите. Заради ранния час все още юристите не били дошли на работа, не е ясно и как болният се е промъкнал покрай охранителя на съда.

Полицаите не атакували веднага залостилия се в кабинета мъж, а опитали да го изведат с преговори и молби. Дори докарали автовишка, тъй като председателският кабинет е на третия етаж, за да може психолог да разговаря с него през прозореца от вишката. За всеки случай пристигнала и линейка.

На мястото били доведени съпругата и детето на нападателя, което било на 7-8 години. След като Митко отказал и на тях да излезе, към обяд пристигналите от Сливен спецполицаи се принудили да разбият вратата и да отведат насила човека от там. Той не оказал съпротива и в крайна сметка никой не пострадал при екшъна. За мъжа се знае, че е от ромски произход и работел по временната заетост в озеленяването на града.

От Районния съд в Нова Загора увериха, че заради инцидента няма отложени дела, тъй като за вчера не било насрочено нито едно съдебно заседание, пише в. „24 часа“.