КС спря делото за евровота

Делото за касиране беше поискано от ПП "Атака"

Конституционният съд (КС) прекратява делото за касиране на изборите за Европейски парламент и го връща на подателите му, става ясно от електронния сайт на КС.

Касирането на евровота беше поискано от 49 народни представители по инициатива на партия "Атака", подкрепени и от някои депутати от Коалиция за България.

Делото в КС беше образувано на 5 юни, а в иска си вносителите твърдят, че е имало съществени нарушения на Изборния кодекс, сред които масово купуване на гласове, съчетано с бездействие на компетентните държавни органи, както и изразходване на средства с неустановен произход за финансиране на предизборната кампания.

Това според депутатите, вносители на иска, породило сериозни съмнения за произхода на тези средства, за това кои са финансовите кръгове, които са ги осигурили, и как са повлияли на изборните резултати.

В искането са изложени само общи оценки на вносителите за допуснати закононарушения, но не са посочени конкретни обстоятелства, които да ги докажат, се казва в становището на Конституционния съд.

Посочва се още, че според законите у нас в момента КС няма правомощията да обявява изцяло за незаконосъобразни избори за членове на Европейския парламент и да предизвиква нови, което всъщност са поискали от Атака. Съдът може да оспори резултатите само по отношение избора на конкретен член на ЕП, следователно искането на Атака е определено като недопустимо, а делото - прекратено, защото е извън компетентността на КС, пише news.bg.