В Нигерия трябва да се преодолеят първопричините за възхода на групировката „Боко Харам“

“Върнете нашите момичета” е посланието, което Европейският парламент изпрати днес до властите в Нигерия, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Евродепутатите приеха резолюция, която категорично осъжда продължаващата вълна от насилие, извършвана от терористичната групировка „Боко Харам“ и призовава за незабавното и безусловно освобождаване на момичетата от училище Chibok. Групата на ЕНП изразява дълбокото си съчувствие към семействата на жертвите и подкрепя усилията на нигерийското правителство да сложи край на насилието и да изправи виновните пред съда.

Мария Габриел, заместник-председател на Групата на ЕНП, която беше преговарящ за ЕНП по текста на резолюцията, подчерта, че кампанията „Върнете обратно нашите момичета“ даде голяма видимост на отвличането на повече от 200 ученички от страна на терористичната групировка. „Това отвличане обаче е част от продължаващата вълна от актове на насилие, извършени от „Боко Харам“, чиито последици са хиляди разселени хора. Също така е много тревожно да се види, че основните жертви на тези атаки са децата и жените“, отбеляза Мария Габриел.

Тя наблегна на необходимостта ЕС да увеличи усилията си за подпомагане премахването на първопричините за засилването на „Боко Харам“. Развитието и насилието на терористичната групировка отразяват предизвикателствата, пред които е изправена Нигерия. „Контрол на границите и регионално сътрудничество, стабилност на държавата, зачитане на правата на човека, основните свободи и върховенството на закона – това са днешни предизвикателства. Европейският съюз трябва да продължи да се мобилизира за сътрудничество с Нигерия, за да се намерят и бъдат освободени отвлечените момичета, но също така и за да се преодолеят първопричините за възхода на „Боко Харам“, призова в заключение Мария Габриел.