Политическият диалог е ключът към мирно решение на ситуацията в Судан

ЕП беше домакин на конференция за представяне на мирния план, съорганизирана от Мария Габриел

Европейският парламент беше домакин на конференция за представяне на мирния план за Судан, съорганизирана от Мария Габриел, заместник-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в ЕНП. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Целта на форума бе да подкрепи усилията за постигане на мирно решение на конфликта в Судан, в което да участват гражданското общество и политическите партии, тъй като след референдума през 2011 г. политическата и хуманитарна ситуация в страната се влошиха.

Първият и най-важен приоритет, върху който се фокусира представеният мирен план, е осигуряването на достъп до хуманитарна помощ за хората в нужда. В момента сме свидетели на стотици хиляди вътрешно разселени лица, а недохранването е бич, който засяга особено силно жените и децата. Планът подчертава необходимостта от цялостен подход за намиране на мирно решение, създаване на истински национален диалог и борба с нарушенията на човешките права.

Мария Габриел, която ръководи делегацията на Европейския парламент за наблюдение на референдума в Судан през 2011 г., подчерта, че националният диалог трябва да включва всички региони на Судан. Тези региони по-късно ще могат да участват в защитата на териториалната цялост. Тя заяви подкрепата си и за назначаването на специален докладчик на ООН относно нарушаването на човешките права в Судан.

Евродепутатът наблегна също на риска от нестабилност в целия регион. „Судан е ключов партньор за ЕС. От тази страна зависи стабилността на региона. Не трябва да се допуска конфликтът да преминава границите и да засегне други държави около Судан“, подчерта Мария Габриел.

Европейският парламент ще гласува резолюция по случая с Мариам Яхия Ибрахим от Судан, осъдена на смърт заради това, че се е отказала от вярата си, омъжвайки се за християнин. Резолюцията призовава за зачитането на човешките права, включително защита на цивилното население в Дарфур.