Проф. Минасян: Иван Искров е за затвора

Той прибързано си позволи да прави констатации, които се оказаха неточни, коментира икономистът

Този, който е казал, че са изчезнали 3,5 млрд. от КТБ, трябва да попадне под ударите на закона, който нашите депутати приеха, а не Чикагото от Русе. Наказанието е до 10 години затвор", заяви в "Добро утро, България!" по TV7 икономистът проф. Гарабед Минасян.

Управителят на БНБ досега е бил въздържан, но сега видимо прибързано си позволи да прави констатации, които се оказаха неточни, коментира той и подчерта, че оправданието на БНБ, че са били заблудени от одита на квесторите не е основателно, тъй като самата БНБ ги назначава и тя носи отговорността как са избрани.

"Аз съм против всички тези депозити в КТБ да бъдат осигурени, защото идеята да се осигури един праг - 100 000 евро, това е идеята да се спасят дребните спестители. Над този праг това са инвестиции. Във всяка инвестиция има риск. Историята на пазарната икономика е хората да оценяват и да поемат риск. Моето мислене не може да побере това да търсиш постфактум застраховане, да търсиш отговорност постфактум и веднага да бягаш държавата да ти го възмезди", каза още икономистът.