Ескалация на напрежението в парламента

ГЕРБ счита, че ще има неизпълнение на държавния бюджет - около 1 млрд.лв

Обсъждането на бюджета на държавата и бюджета на Здравната каса беще поводът за ескалация на напрежението в парламента, заяви Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ, в студиото на “Денят започва”. От седмици се говори за актуализация на бюджета, от 21 юни се говори и за НЗОК, а вчера в два без десет ние нямахме проекта на двата закона, подчерта тя. Когато започна обсъждането и дебата по двата законопроекта, час след това от Коалиция за България първо си починаха 15 минути за уточняване на попзиции, а след това заявиха, че не им е стигнало времето и трябва допълнително да направят разчети. Ние бяхме там, знаехме числата, имахме позиция, каза бившият здравен министър. Мандатоносителят БСП бламира собственото си правителство, коментира ситуацията в Народното събрание вчера Десислава Атанасова.

Подкрепа за актуализацията на бюджета от ГЕРБ няма да има при това състояние на тези законопроекти. Ако тези законопроекти претърпят някаква метаморфоза, ГЕРБ ще подкрепи единствено актуализация на бюджета на Зрдавната каса, осигуряваща финансирането в размер на 328 милиона – толкова, колкото самият Надзорен съвет на касата е поискал, категорична беше Атанасова.

Какво предлага ГЕРБ. Средствата по бюджета на Здравната каса – в пълен размер, както е поискан от Надзорния съвет на НЗОК – 328 млн.лв. В държавния бюджет не сме съгласни приходната част на бюджета да бъде намалена само с 500 млн.лв. Считаме, че ще има неизпълнение в размер на около 1 млрд.лв. Фактите са ясни – липсва изобщо такъв приход, който е заложен в бюджета, подчерта Десислава Атанасова. Считаме, че трябва да се заложи допълнителен дефицит от 5 млрд. и 700 млн. лв. – това е около 7% от БВП.