Новият Закон за управление на отпадъците мина на първо четене

ГЕРБ ще подкрепи промените, само ако срокът за удължаване на платеното предаване на метални отпадъци бъде съкратен на 6 месеца, вместо до края на 2015 г.

Докато комисиите, които заседаваха по бюджетните промени, свързани с дефицита в Националната здравноосигурителна каса, направиха фалстарт с обсъжданията, депутатите от Комисията по околната среда и водите към Народното събрание приеха на първо четене предложените промени в Закона за управление на отпадъците (ЗОУ).

Целта на корекциите беше да се удължи срокът за платено предаване на метални отпадъци от физическите лица, който изтича в началото на тази седмица. Според сега действащия закон предаването на скрапа вече трябва да става безвъзмездно на общинските площадки.

След като Конституционният съд се произнесе против този текст, а представители на бизнеса излязоха на масови протести с искане за удължаване на този срок, блокирайки ГКПП "Капитан Андреево", депутатите трябваше да направят промени в ЗОУ.

Корекциите бяха приети в комисия с 10 гласа "за" и 8 - "въздържали се". Те предвиждат удължаване на срока до края на 2015 г. До този срок общините трябва да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на металните отпадъци от бита.

Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева каза, че на второ четене законопроектът за изменение и допълнение на ЗУО ще бъде подкрепен от партията, само ако срокът за удължаване бъде скъсен до шест месеца.

Мнението на лидера на партията Бойко Борисов е, че срокът трябва да се увеличи, но в същото време трябва да се спрат кражбите на жп релси и проводници, които се продават на скрап.

Междувременно стана ясно, че Столична община вече има сключени договори за организирането на площадки за безвъзмездно предаване на метални отпадъци. Оттам все пак препоръчват удължаване на срока, тъй като в останалата част на страната общините нямат готовност за отпадане на заплащането.